Διπλή Φωτογραφική Έκθεση δύο διακεκριμένων Ιταλών φωτογράφων με θέμα την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ),σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ξάνθης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Tempo Forte” της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης της Ξάνθης, τις ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις δύο διακεκριμένων Ιταλών φωτογράφων με θέμα την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική.
Οι δύο αυτές εκθέσεις, οι οποίες τελούν υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου, αποτελούν έναν εικαστικό φόρο τιμής στην αδιαμφισβήτητα ισχυρή πολιτισμική σχέση που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία, αλλά και μία ευκαιρία να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Η πρώτη φωτογραφική έκθεση του φωτογράφου Paolo Morello, φέρει τον τίτλο «ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ» και το εκθεσιακό υλικό αφορά στη φωτογραφική έρευνα και τεκμηρίωση των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα και την Μεγάλη Ελλάδα.
Η δεύτερη, της φωτογράφου Bruna Biamino, φέρει τον τίτλο «Ο ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» και παρουσιάζει δείγματα της Ιταλικής αρχιτεκτονικής των δεκαετιών ’20 και ’30,που συναντώνται και στα Δωδεκάνησα.
Οι δύο Ιταλοί καλλιτέχνες, ο καθένας με το ύφος του και την προσωπική του ευαισθησία, έχοντας σαν κοινό άξονα την αρχιτεκτονική, εντόπισαν πολιτιστικές ρίζες, συσχετισμούς και εκατέρωθεν επιρροές ανάμεσα στο Αιγαίο και την Αδριατική. Ξεκινώντας ο ένας από την ένδοξη αρχαιότητα και η άλλη από την ταραγμένη εποχή του μεσοπολέμου, κατέγραψαν με τον φακό τους αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της κοινής Ιστορίας των δύο χωρών μας. Τα εκτιθέμενα φωτογραφικά έργα προσφέρουν στον θεατή την δυνατότητα να ανακαλύψει, να απολαύσει και να εμβαθύνει την γνώση του γύρω από τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που κρύβει η χώρα μας, μέσα από την προσεκτική ματιά δύο Ιταλών φωτογράφων που είναι λάτρεις της Ελλάδας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας στην Μακεδονία και Θράκη Κύριος Φεντερίκο Λαζαρίδης, η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Anna Mondavio, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κύριος Κωνσταντίνος Σιμιτζής, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των Βουλευτών κ.κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Σπύρου Τσιλιγκίρη, του Δημάρχου Μύκης Κυρίου Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν και του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Κυρίου Στυλιανού Μωραΐτη.
Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία κατά τα εγκαίνια των εκθέσεων, του ενός εκ των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών, της φωτογράφου Bruna Biamino, η οποία και χαιρέτησε την εκδήλωση.
Η εκδήλωση έγινε γνωστή στο κοινό μέσω σχετικού Δελτίου Τύπου το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,
https://www.culture.gr/el/service/SitePages/view.aspx?iID=4185
καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ιταλικής Πρεσβείας:
Επίσης, αναρτήθηκε σε τοπικές αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε έντυπα μέσα, σύμφωνα με την κατάσταση των ιστοσελίδων η οποία επισυνάπτεται. Τέλος, η είδηση για την εκδήλωση προβλήθηκε στις 18-12-2019 μέσω συνέντευξης, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα», του κρατικού καναλιού της ΕΡΤ 3,
[https://webtv.ert.gr/ert3/26sep2019-kathe-mera-ellada/ (01:50:00 – 01:53:40)] καθώς και στη διαδικτυακή εκπομπή “Ακρίτας TV”
Κατά τη διάρκεια των δύο φωτογραφικών εκθέσεων, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο “Διερευνώντας μια φωτογραφία” σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εθελοντικά, από την αρχαιολόγο Αγνή Λ. Καραγιάννη, Υπ. Διδάκτορα Μουσειοπαιδαγωγικής του Δ.Π.Θ. Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του Paolo Morello και με τους κώδικες του θεάτρου, οι πρώτοι επισκέπτες-μαθητές στο χώρο των δύο φωτογραφικών εκθέσεων, κλήθηκαν να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όπως αυτά απεικονίζονται μέσα από τον φωτογραφικό φακό και το βλέμμα του δημιουργού. Μέσα από αυτή τη βιωματική εμπειρία, οι συμμετέχοντες / μαθητές είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν με παιγνιώδη και δημιουργικό τρόπο την αρχαία Ελλάδα, το πολιτισμικό τοπίο και την κουλτούρα των ανθρώπων που δημιούργησαν αυτό το τοπίο, να συνδυάσουν γνώσεις και εμπειρίες, να συνεργαστούν και να συνδημιουργήσουν. Ακολούθως, κλιμάκιο της Υπηρεσίας, σχεδίασε, δημιούργησε και υλοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις βασισμένες σε παιχνίδι με λέξεις και διαδραστική ξενάγηση.
Eγκαίνια: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19.00 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων “ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ”, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης οδός Καπνεργατών 9.
Διάρκεια έκθεσης:
18 Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Ιανουαρίου 2020
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 9.30 – 14.00 και 17.30 – 21.00
(Προσέλευση ελεύθερη)
Επισυνάπτονται:
1. Δελτίο Τύπου Εκδήλωσης [στην Ελληνική]
2. Δελτίο Τύπου [στην Ιταλική]
3. Δελτίο Τύπου Λήξης
4. Φωτογραφίες από την εκδήλωση