Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2019 – «ΤΕΧΝΕΣ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», ανάλαβε και έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία τη διοργάνωση, σειράς εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού, υπό τον ειδικό τίτλο:

«ΤΕΧΝΕΣ ΕΝ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΣΕΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΘΕΣ:

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ»

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), με συνδιοργανωτή το Δήμο Αβδήρων και τη στήριξη του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρου Χαλιορή».

Στη βάση του πνεύματος των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), που επιδιώκει την επαφή των πολιτών με την πολιτιστική τους κληρονομιά, υλική και άυλη, με τρόπους και μεθόδους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, επιλέχθηκε μία σειρά εκφράσεων τέχνης και πολιτισμού (άυλη κληρονομιά), που αφορά σε ένα ευρύ και ποικίλων ενδιαφερόντων και ηλικιών κοινό, οι οποίες επιλέχθηκε να λάβουν χώρα στον υπαίθριο χώρο του ιστορικού πυρήνα του οικισμού της Γενισέας, του Δήμου Αβδήρων, όπου και το πλούσιο αξιόλογο αρχιτεκτονικό απόθεμα των λιθόκτιστων κτιρίων καπναποθηκών, καταστημάτων κ.α. (υλική κληρονομιά).

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού συμμετείχαν:

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γενισέας, ο Σύλλογος Γυναικών Μειονότητας Γενισέας και ο Σύλλογος Γυναικών Γενισέας, οι οποίοι ανέδειξαν τη γαστρονομική κουλτούρας της περιοχής καθώς η τροφή εν γένει αποτελεί πολιτιστικό αποτύπωμα και μέσο πολιτιστικών ανταλλαγών, ψυχαγωγίας και ανάπτυξης κοινωνικών δεσμών.

  • Το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»με την εικαστικό Jane Marie Chaplin, η οποία, διά της φυσικής της παρουσίας και προσωπικής της εργασίας, συνέβαλε στην οργάνωση και υλοποίηση της Εκπαιδευτικής – Ψυχαγωγικής Δράσης για παιδιά, με τίτλο: «Ζωγραφίζοντας τις Καπναποθήκες της Γενισέας», αναδεικνύοντας τη θεώρηση πώς η λήψη του πολιτισμού ως βίωμα μετουσιώνεται από γενιά σε γενιά μέσω εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών δράσεων που νοούνται ως γέφυρες παρελθόντος- παρόντος.
  • Ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», με την προβολή του έργου: «Ο γάμος του Μπαρμπαγιώργου», λειτουργώντας, μέσα από το «παραμυθιακό» και «θεατρικό – εικαστικό» στοιχείο, παιδαγωγικά και ψυχαγωγικά, στο συμμετέχον στην εκδήλωση κοινό κάθε ηλικίας.
  • Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης με τη χορευτική ομάδα του Περιφερειακού Τμήματος Γενισέας, που αναβίωσαν θρακιώτικους χορούς, αναδεικνύοντας την χορευτική παράδοση του τόπου, σημαντικό στοιχείο της ψυχαγωγίας των ανθρώπων στο παρελθόν αλλά και στο παρόν.
  • Το μουσικό σχήμα παραδοσιακών οργάνων των μουσικών Χρήστου και Σοφίας Χατζοπούλου που με τις ερμηνείες τους, κορύφωσαν την εκδήλωση, αναδεικνύοντας αντίστοιχα τη μουσική παράδοση του τόπου.

Πρέπει να τονιστεί πως η συμβολή στην όλη διοργάνωση, όλων των ανωτέρων φορέων του δημοσίου, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, συλλόγων κ.α., ήταν καθοριστική για την επιτυχία αυτού του σημαντικού για τον τόπο μας πολιτιστικού γεγονότος.

Κατά τις εκδηλώσεις, παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αβδήρων Γεώργιος Τσιτιρίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, μετά των Αντιδημάρχων Εμμανουήλ Φανουράκη και Ιωάννη Ζερενίδη, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γενισέας Κύριος Νικόλαος Καταρτζής.

Επίσης, αναγνώστηκαν επιστολές χαιρετισμού του Βουλευτή Νομού Καβάλας Κυρίου Μακαρίου Λαζαρίδη, του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κυρίου Γρηγορίου Παπαεμμανουήλ, ενώ διεμήνυσαν τον χαιρετισμό τους για την εκδήλωση οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πρωτογενούς Τομέα Κύριος Ανδρέας Καραγιώργης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κύριος Αλέξιος Πολίτης και Διεθνών Σχέσεων & Εκπρόσωπος Περιφέρειας στο CPMR Κύριος Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

Παράλληλα με την προετοιμασία των εκδηλώσεων, συντάχθηκε και εκδόθηκε από την ΥΝΜΤΕΑΜΘ, σε πολλαπλά αντίτυπα, έγχρωμο, τρίπτυχο φυλλάδιο με περιεχόμενο την ιστορία του οικισμού της Γενισέας. Το φυλλάδιο φέρει τον τίτλο: «Γ Ε Ν Ι Σ Ε Α: Ένα Καπνικό Κέντρο Διεθνούς Εμβέλειας από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα» και διανέμεται δωρεάν.

Η είδηση για την εκδήλωση αναρτήθηκε σε τοπικές ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης, στην επίσημη ιστοσελίδα του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής»:

https://empros.gr/2019/09/eortasmos-ton-evropaikon-imeron-politistikis-klironomias-sti-genisea/
http://maxitisthrakis.blogspot.com/2019/09/2019_18.html
https://xanthinews.gr/γενισέα-εκδηλώσεις-εορτασμού-των-ευρ/
https://www.xanthinea.gr/2019/09/ekdilosi-genisea-xanthis.html
https://www.xanthitimes.gr/2019/09/18/105016/
http://www.kksxalioris.gr/nea/genisea2019.html
https://www.facebook.com/kksxalioris/photos/pb.1818842731717125.-2207520000.1569416208./2378165052451554/?type=3&theater

Επίσης, η είδηση για την εκδήλωση προβλήθηκε στις 26-09-2019 μέσω συνέντευξης, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα», του κρατικού καναλιού της ΕΡΤ3.[ https://webtv.ert.gr/ert3/26sep2019-kathe-mera-llada/ (01:44:30 – 01:48:10)]

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όλων των φορέων που συνδιοργάνωσαν και στήριξαν την εκδήλωση για το αποτέλεσμά της, καθώς είχε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό, όλων των ηλικιών, το οποίο την τίμησε με την ανταπόκριση και τη συμμετοχική του, αλλά και με την θετική του έκφραση.

Ξάνθη, 15-10-2019

Η Οργανωτική Ομάδα της ΥΝΜΤΕΑΜΘ:
Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕΑΜΘ, Αρχιτέκτονας Αναστηλωτής
Κωνσταντινιά Μητλιάγκα, Αρχιτέκτονας, με Α’ βαθμό
Ελένη – Ιωάννα Μαστρομιχάλη, Ιστορικός Τέχνης
Όλγα Φάκα, Αρχιτέκτονας, με Α’ βαθμό
Νικόλαος Χολέρης, Εθνολόγος

Επισυνάπτονται:
1. Δελτίο Τύπου – Πρόγραμμα
2. Δελτίο Τύπου Λήξης
3. Φωτογραφίες από την εκδήλωση